Implantátumok

A foghiányok pótlásának legmodernebb megoldása az implantáció, azaz a fogbeültetés.

A fogbeültetés, mint foghiányt pótló eljárás, már 40 éves múlttal rendelkezik, az elmúlt időszakban azonban jelentős fejlődésen ment keresztül. A mai modern fogászatban az implantátumok anyagai szigorúan szövetbarát, biokompatibilis anyagokból készülnek, kilökődési reakciót nem okoznak, allergia nem fordulhat elő. Az implantátumok nagy tisztaságú titánból készülnek.

A fogászati implantátumokat legkönnyebben úgy lehet elképzelni, mint egy mesterséges foggyökeret, amelyet az állcsontba ültetünk be. Arra a csontosodás után (általában 3 hónap) hidat, koronát vagy műfogakat rögzít. Ezzel az eljárással az implantátumra elkészített pótlás teljes funkcióját képes átvenni.

Félelmetes beavatkozásnak hangzik, de rutinszerű ambuláns művelet. A töméseknél megszokott óvatos érzéstelenítéssel kezdődik, majd a pontosan megtervezett helyen rövid, mindössze pár percig tartó precíz, teljesen fájdalmatlan fúrás után betekerjük a menetekkel ellátott műgyökeret. Az enyhén befeszül a helyére, ez az érzéstelenítés elmúlásával egy napig érezhető. A fájdalom meglepően alacsony és rövid ideig tartó. 

Az implantációs fogpótlások nagyon hasonlítanak a fogakhoz, nehéz észrevenni a különbséget.

 

A FOGBEÜLTETÉS ELŐNYEI

• Az implantátum lehetővé teszi a fogak egyenkénti pótlását az egészséges szomszédos fogak lecsiszolása nélkül.

• Elkerülhető a sokak számára öregséget jelentő, kivehető pótlás viselése

• Olyan esetben is lehet rögzített pótlást, hidat készíteni, amikor hagyományos eszközökkel már csak a kivehető protézis jelenthet megoldást.

• A beültetett fog erősebben rögzül, mint a saját fogak

• Teljes fogatlanság esetén már 2-4-8 implantátum segítségével megoldható a fix pótlás, a körhíd, vagy a kombinált fogpótlás készítése.

• Az implantátum előnye továbbá, hogy megelőzi a fogak elvesztése után elkerülhetetlen csontlebomlást.

   • A fogbeültetések több mint 97%-a sikeres

 

AZ IMPLANTÁTUMOK ANYAGA

A fogbeültetések során alkalmazott mai modern implantátumok anyaga tiszta, ötvözetlen titán. A titán szövetbarát anyag, nem vált ki allergiás reakciót. Különleges biológiai, kémiai, fizikai tulajdonságainak köszönhetően egy idő után összenő ("összegyógyul") a csonttal. Ennek köszönhetően tökéletesen szilárdan tartja a ráhelyezett egy vagy több műfogat. Nem korrodálódik, ellenáll a savaknak és egyéb anyagoknak, nem mágnesezhető és rendkívül erős a súlyához képest. A beültetett titán implantátumok élettartama hosszú.

KI KAPHAT IMPLANTÁTUMOT?

Az állcsont azon területének, ahova az implantátum kerül, teljesen egészségesnek és gyulladásmentesnek kell lennie. Megfelelő a szájhigiéniája és elegendő mennyiségű csonttal rendelkezik az adott területen. Amennyiben nem, úgy a kívánt területen el tudjuk végezni a szükséges csontpótlást. Amennyiben fogágy-betegsége, fogköve van vagy szuvas fogak találhatóak a szájban, valamennyi problémát még a műtét előtt orvosolni kell.

 

 A FOGBEÜLTETÉST KIZÁRÓ KÖRÜLMÉNYEK:

•   Súlyos cukorbetegség

•   Vérzékenységi zavarok

•   Csontritkulás kezelésére adott bisphosphonatok szedése

•   Erős dohányzás

•   Rossz szájhigiénia

•   18 éves kor alatti páciensek (az állcsontok növekedése miatt)

 

A FOGBEÜLTETÉS KOCKÁZATA

Általában az implantációs, műtéti beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, így esetleges szövődménye pontosan olyan lehet, mint bármelyik érzéstelenítésnek.

Megfelelő körültekintéssel az ilyen jellegű problémák természetesen kivédhetők.

Ritkább esetben a műtéti beavatkozás során előfordulhat a környező képletek sérülése (pl.: idegsérülés, arcüreg megnyitás), ám a gondos körültekintés 3D CT tervezés, valamint a kiváló műtéti technika esetén ennek kockázata szinte minimális.

Szerencsére az implantátum kilökődése a legritkább esetben, maximum 3%-ban fordul csupán elő.

A rendszeres ellenőrzés valamint a jó szájhigiénia esetén ennek esélye elenyésző.

 

  KILÖKŐDHET-E AZ IMPLANTÁTUM?

A fogbeültetések 97%-a sikeresnek mondható. Nagyon ritka esetben azonban előfordulhat, hogy az implantátum nem rögzül a csonthoz, és amikor feltárják, kiderül, hogy laza maradt. Ebben az esetben a laza implantátumot el kell távolítani, és másikat behelyezni. 

A szájhigiénés szabályok szigorú betartása nélkül nem képzelhető el hosszú távú siker. Az implantátumok ugyan erősebben kötődnek a csonthoz, mint a természetes fog, de az ínnyel való kapcsolatuk sokkal gyengébb. Ennek következtében a nem megfelelő fog- és szájápolás nagyobb rombolást képes véghez vinni az implantátum körül, mint egyébként. Ám, ha a páciens betartja az előírásokat, az implantátum akár egy életen át is kitarthat. 

 

A FOGBEÜLTETÉS MENETE

A nyálkahártyametszést követően a nyálkahártya lebenyt csontról leválasztva a csontot szabaddá tesszük. Kiválasztjuk azon helyet, ahová az implantátumot be akarjuk helyezni. A hely kiválasztásakor figyelembe kell vennünk a rendelkezésre álló csont mennyiségét, minőségét, formáját, a környező fogaktól való távolságot, valamint a tervezett fogászati rehabilitációs tervet, azaz, hogy hova akarjuk tenni a fogakat pótló koronákat.

A kiválasztott helyet egy pici fúróval megjelöljük, majd a következő fúróval a rendelkezésre álló csont magasságát figyelembe véve, megfelelő mélységű lyukat fúrunk. Ez a mélység megfelel a kiválasztott, behelyezendő implantátum hosszának.

Ezt követően a lyukat tágító fúrókkal olyan átmérőre tágítjuk, amilyen vastagságú implantátumot szeretnénk behelyezni. Általában 2-3 csontfúró használatával szoktuk elérni.

A kifúrt lyukba csavarjuk bele az implantátumot, amelyet majdnem csontszintig (néha az alá is) helyezünk.

Ezután a nyálkahártya lebenyt a csontra visszafektetjük és a sebet csomós öltésekkel zárjuk.

Az első három napban enyhe fájdalom, duzzanat, esetleg véraláfutás is lehetséges. Ezek a szervezet természetes reakciói, amitől nem szabad megijedni. Általában már az implantáció előtt javasoljuk 1 dózisnyi antibiotikum bevételét, melyet a beavatkozás után is 5 napig javasolunk folytatni. Valamint a fájdalmak esetén fájdalomcsillapító szedését is javalljuk.

A műtét napján feltétlen ajánljuk a terület jegelését annak érdekében, hogy kisebb legyen a következő napokban a duzzanat.

A műtétet követően egy hét múlva szedjük ki a varratokat.

A fogbeültetést követően jelentősebb kellemetlenséggel Önnek már nem kell számolnia.

 

TUDNIVALÓK AZ ELKÉSZÜLT IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSRÓL

A legfontosabb, hogy fokozottan figyeljen szájhigiéniájára. Speciális eszközök használata elengedhetetlen, ilyenek a fogköztisztító kefe és a super-floss.

Annak érdekében, hogy a fogpótlás minél hosszabb ideig működjön, 6-12 havonta ellenőrzésen célszerű megjelenni a fogorvosnál, aki ilyenkor ellenőrzi az implantátumokat. Ilyenkor érdemes szakszerű fogtisztítást is végezni, amivel a fogorvos a szilárd lerakódásokat is eltávolítja.

Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikere, nagymértékben függ Öntől. A fogorvos felelőssége leginkább a fogmű elkészítéséig terjed, az utána következő időszakban a megfelelő és alapos szájhigiénia és szájápolás elengedhetetlen.