Szülők figyelmébeEgyénenként változó, hogy melyik kisgyermek mikor és hogyan tanul meg fogat mosni. Alább tájékoztató jelleggel közlünk néhány tanácsot, de lehet, hogy az Ön gyermekénél mindez másként valósul meg. A lényeg az eredmény, vagyis hogy a szájápolási kultúra és tudatosság a gyermek életének részévé váljon.

Amikor kibújtak az első fogacskák, gézlappal vagy textilpelenkával rendszeresen át kell dörzsölgetni őket.

 


Ha hat fognál is több van, adhatunk a gyermeknek fogkefét az esti fürdéskor. Kezdetben játéknak nézi, és rágcsálni fogja, ami nem baj, mert a fogai ezáltal is tisztulnak.

Fontos, hogy a család felnőtt tagja vagy nagyobb testvér mutassa meg a fogkefe használatát. Érdemes a gyermek előtt mosni a fogunkat, mert szeretik leutánozni a felnőtteket. A kisgyermeknek a kezét fogva, irányítva segítsen.


A két-három éves gyermeket hagyhatjuk önállóan is fogat mosni, de legyünk mellette, és ügyeljünk arra, hogy elég hosszú ideig tartson a művelet. Három éves kor körül gyermekfogkrémet is adhatunk gyermekünknek. Tanítsuk meg rá, hogy kiköpje, de nem kell megijedni, ha megeszi.

Az óvodások motiválhatóak gyógyszertárban kapható lepedékfestő tablettákkal. A teszt érdekes a számukra, nem beszélve bizonyító erejéről, arról, hogy feketén-fehéren, pontosabban pirosan-fehéren megmutatja, ki mennyire alapos munkát végzett.Fogmosás után már ne egyen a gyermek (ha mégis, akkor mosson újra fogat), és csak vizet igyon.


Ne a fogorvossal ijesztgessük gyermekünket! Fontos, hogy a gyermek ne akkor találkozzon először a fogorvossal, ha fáj a foga. Az első találkozások egy életre szólóan meghatározzák a gyermek viszonyát a fogászathoz, ezért enyhébb tünetekkel is szükséges, hogy orvoshoz forduljunk.