Tanácsok

Szülők figyelmébe

Egyénenként változó, hogy melyik kisgyermek mikor és hogyan tanul meg fogat mosni. Alább tájékoztató jelleggel közlünk néhány tanácsot, de lehet, hogy az Ön gyermekénél mindez másként valósul meg. A lényeg az eredmény, vagyis hogy a szájápolási kultúra és tudatosság a gyermek életének részévé váljon.

Amikor kibújtak az első fogacskák, gézlappal vagy textilpelenkával rendszeresen át kell dörzsölgetni őket.

Ha hat fognál is több van, adhatunk a gyermeknek fogkefét az esti fürdéskor. Kezdetben játéknak nézi, és rágcsálni fogja, ami nem baj, mert a fogai ezáltal is tisztulnak.

Fontos, hogy a család felnőtt tagja vagy nagyobb testvér mutassa meg a fogkefe használatát. Érdemes a gyermek előtt mosni a fogunkat, mert szeretik leutánozni a felnőtteket. A kisgyermeknek a kezét fogva, irányítva segítsen.

A két-három éves gyermeket hagyhatjuk önállóan is fogat mosni, de legyünk mellette, és ügyeljünk arra, hogy elég hosszú ideig tartson a művelet. Három éves kor körül gyermekfogkrémet is adhatunk gyermekünknek. Tanítsuk meg rá, hogy kiköpje, de nem kell megijedni, ha megeszi.

Az óvodások motiválhatóak gyógyszertárban kapható lepedékfestő tablettákkal. A teszt érdekes a számukra, nem beszélve bizonyító erejéről, arról, hogy feketén-fehéren, pontosabban pirosan-fehéren megmutatja, ki mennyire alapos munkát végzett.Fogmosás után már ne egyen a gyermek (ha mégis, akkor mosson újra fogat), és csak vizet igyon.

Ne a fogorvossal ijesztgessük gyermekünket! Fontos, hogy a gyermek ne akkor találkozzon először a fogorvossal, ha fáj a foga. Az első találkozások egy életre szólóan meghatározzák a gyermek viszonyát a fogászathoz, ezért enyhébb tünetekkel is szükséges, hogy orvoshoz forduljunk.